gpt4

Ontdek de onvoorstelbare mogelijkheden van GPT-4

Als trouwe gebruiker van ChatGPT weet je dat de mogelijkheden van ChatGPT bijna oneindig zijn. Toch botste ik zelf vaak op beperkingen, daarom dat ik de afgelopen weken ook vaker The New Bing gebruikte. Op 14 maart is echter het ondenkbare gebeurd. OpenAI heeft nu al GPT4 beschikbaar gesteld in ChatGPT Plus, de betalende versie van ChatGPT.

ChatGPT maakte tot 14 maart enkel gebruik van het GPT3.5 model. Dit model was al baanbrekend, maar GPT4 zal de wereld pas echt op zijn kop zetten.

GPT-3.5, GPT-4, huh? Wat is het verschil?

Om te begrijpen waarom GPT4 zo belangrijk is, ga ik eerst even een stapje terug. Namelijk naar GPT-3.5. P.S.: Als je niet voor wat saaie uitleg bent, scroll dan verder naar het stukje over ‘Wat kan je allemaal met GPT-4?’ 😉

GPT-3.5 is een autoregressief taalmodel dat traint door te voorspellen welk token er als volgende komt. Het model heeft een initiële prompttekst nodig en kan tekst blijven produceren op basis van die initiële prompt. Dat is ook hoe jij nu ChatGPT gebruikt.

Reinforcement Learning met menselijke feedback (RLHF) wordt gebruikt om het model conversatiedialoog met de gebruiker te laten bereiken. GPT-3 is een taalmodel met 175 miljard parameters en heeft de volgende toepassingen:

  • Tekstsamenvatting
  • Inhoudscreatie
  • Codegeneratie
  • Strips en gedichten
  • Programmeren

GPT-4, ofwel Generative Pre-trained Transformer 4, is het vierde generatie taalmodel van OpenAI. Het bouwt voort op het succes van zijn voorganger, GPT-3.5, maar brengt verbeteringen in termen van prestaties, capaciteiten en toepassingen. GPT-4 kan mensachtige teksten genereren, vertalen, samenvatten, vraag-en-antwoord scenario’s uitvoeren en zelfs programmeren, allemaal met een verbluffende nauwkeurigheid.

GPT-4 is ontwikkeld om het model “alignment” te verbeteren – het vermogen om de intenties van gebruikers te volgen en tegelijkertijd waarheidsgetrouwer en minder aanstootgevende of gevaarlijke output te genereren.

Verbeteringen van GPT-4?

Zoals je wellicht verwacht, verbetert GPT-4 ten opzichte van GPT-3.5 modellen wat betreft de feitelijke juistheid van antwoorden. Het aantal “hallucinaties”, waarbij het model feitelijke of redeneerfouten maakt, is lager. GPT-4 scoort 40% hoger dan GPT-3.5 op OpenAI’s interne prestatiebenchmark.

Ook de “stuurbaarheid” is verbeterd, wat het vermogen is om het gedrag aan te passen aan de verzoeken van gebruikers. Je kunt het bijvoorbeeld opdragen om in een andere stijl, toon of stem te schrijven. Probeer prompts te beginnen met “Je bent een breedsprakige data-expert” of “Je bent een bondige data-expert” en laat het een datawetenschap concept aan je uitleggen. Je kunt hier meer lezen over het ontwerpen van geweldige prompts voor GPT-modellen.

Een verdere verbetering zit in de naleving van de modelbeperkingen. Als je het vraagt om iets illegaals of onsmakelijks te doen, is het beter in staat om het verzoek te weigeren.

Wat kan je allemaal met GPT-4?

Het is veel, veel slimmer

De redeneervaardigheden en het vermogen van GPT-4 om complexe taken aan te pakken zijn veel beter. Het nieuwe model presteert in het 90e percentiel op het Bar Examen, terwijl GPT-3.5 in het 10e percentiel presteerde.

Visuele input gebruiken in GPT-4

Waar ik het meest van onder de indruk ben is de beeldinput. Gebruikers kunnen elke visuele of taakgerichte opdracht specificeren door afwisselend tekst en afbeeldingen in te voeren. Deze mogelijkheid is wel nog niet geïmplementeerd in ChatGPT Plus.

Ik viel achterover van enkele voorbeelden die op de persconferentie werden getoond. GPT4 maakt het mogelijk om grafieken, memes en schermafbeeldingen uit wetenschappelijke artikelen correct te interpreteren.

Je kunt voorbeelden van de visuele input hieronder zien.

Begrijp je de mogelijkheden? Gooi een afbeelding erin en GPT4 haalt de benodigde informatie uit de afbeelding. Het model kan de afbeelding als het ware scannen en begrijpen.

Jij bepaalt zelf de stijl:

ChatGPT-3 schrijft meestal nog te vaak als een robot (verrassing!). GPT-4 introduceert een enorme upgrade voor ChatGPT’s ‘stuurbaarheid’, oftewel het vermogen om de stijl van het model in de door jou gewenste richting te sturen. Bovendien kan het meer dan 25.000 woorden aan.

GPT-4 gedraagt zich beter

GPT-4 reageert 82% minder vaak op ‘niet toegestane’ inhoud dan GPT-3.5. GPT-4 helpt nu al bedrijven krachtiger te worden, ondersteunt Khan Academy bij het bouwen van een assistent om studenten en docenten te helpen, en Be My Eyes bij het creëren van een virtuele AI-assistent voor slechtzienden en blinden.

Op de website van OpenAI kan je nog meer informatie vinden over de mogelijkheden van GPT4.

Kan ik GPT-4 al gebruiken?

Ja en Nee. Tot nu toe hebben alleen ChatGPT Plus-abonnees toegang gekregen tot GPT4. Zelf ben ik het nu al aan het testen met ChatGPT Plus. Ik kan je maar één tip geven: neem ChatGPT Plus voor € 20,-/maand. En nee, ik verdien niets aan deze tip. 😉

Microsoft’s zoekmachine Bing maakt vandaag al gebruik van GPT4. Heb je al toegang tot The New bing? Dan kan jij vandaag dus al starten met deze fantastische vernieuwing!

Op Twitter kom ik alvast enkele fantastische mogelijkheden tegen. Zo heeft er iemand het spelletje ‘Pong’ op amper 60 seconden ontwikkeld met GPT4.

Een andere Twitteraar heeft een iPhone app ontwikkeld op slechts enkele minuten tijd:

Heb je vragen over GPT4? Aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar [email protected].